Cariera Monicăi Petrică în lumea dansului a început la vârsta de trei ani sub aripa protectoare a unchiului său, Alexandru Ilie, de profesie maestru în balet, care o ducea la cursurile de balet ale unei școli sportive. Mama sa i-a fost cel mai mare susținător, având grijă să nu-i lipsească nimic și să se poată concentra asupra carierei. A fost admisă la Liceul de Artă George Enescu cu cea mai mare notă și l-a absolvit ca șefă de promoție. Monica Petrică a debutat ca balerină în Compania de dans clasic contemporan Oleg Danovski. Astăzi este prim-balerina Operei Naționale București, avându-l ca partener pe Răzvan Mazilu, alături de care transformă orice spectacol într-un regal al simțurilor.

Monica Petrică face performanță în cel mai elegant mod cu putință, grație respectului pe care îl poartă muncii susținute și celor din jur, dar și a disciplinei de neclintit. Atunci când este descrisă de oamenii care au șansa să o cunoască, cuvintele cele mai des glăsuite sunt graţie, succes şi sensibilitate.

Monica Petrică își iubește țara natală, motiv pentru care revine întotdeauna în România chiar dacă primește constant propuneri de a se stabili pe alte meleaguri. Crede cu tărie într-o societate mai bună, în care nu există discriminări și în care tinerii sunt îndrumați și susținuți la început de drum. De aceea se implică adesea în campanii de binefacere ce au ca scop instruirea tinerilor, combaterea violenței împotriva femeilor sau dotarea școlilor cu cele necesarea studiului.