Fundația Ciprian Marica a demarat în anul 2014 un program de susținere a copiilor excepționali care au rezultate remarcabile în diverse domenii de activitate. Selecția bursierilor s-a facut pe parcursul unei perioade lungi de timp de către cei patru ambasadori ai fundației: Monica Petrică, Tiberiu Soare, Florin Colceag și fondatorul, Ciprian Marica. Aceștia au ales șapte tineri care reprezintă cu succes vârfurile de lance în domeniile în care au dovedit că au talent și în care ating performanța cu fiecare prilej: Mircea Dumitrescu – muzică, Irina Tarău – balet, Andreea Miruna Iordache – gimnastică, Iustina Crăciun – astrofizică, Jennifer Ștefania Dossey – atletism, Denis Turcu – fizică și Casian Patrășcanu – matematică. Bursierii se bucură de sprijinul Fundației Ciprian Marica în tot ceea ce înseamnă activitate profesională.
Învăţământul românesc a fost şi este un subiect intens de dezbatere. Un sistem aflat mereu în reorganizare și axat pe studiul teoretic, a dus la o generaţie de tineri debusolaţi, care nu-şi găsesc locul într-o piaţă a muncii tot mai competitivă, cu cerinţe şi nevoi precise.
Pe de-o parte sistemul nostru creează elite, an după an elevii români se întorc cu medalii de la competiţiile internaţionale, pe de altă parte un număr tot mai mare de liceeni se pierd pe drum, neputând promova examenul de Bacalaureat.
Tinerii întâmpină probleme serioase în găsirea unui loc de muncă, în timp ce, în mod paradoxal, angajatorii au în permanenţă posturi libere pentru care nu reuşesc să găsească personal calificat.
Cursul de formare Personal Branding Marathon a fost o aventură 3D de branding personal a 30 de tineri cu potențial în carieră. Pe parcursul a opt zile aceștia au învățat prin educația non-formală și de la specialiști în domeniu cum să își construiască brandul personal, să își dezvolte abilitățile de „vânzatori”, să își promoveze proiectele sociale sau de tip start-up. În acest fel își vor găsi mai repede și mai ușor un loc de muncă, vor putea influența opinii în calitate de bloggeri, speakeri, jurnaliști sau antreprenori sociali. Pe parcursul acestui curs, tinerii au utilizat diferite instrumente și au primit sfaturi de la specialiști în crearea de identități online aliniate la brandul personal din mediul offline.
Se vorbește din ce în ce mai mult despre îndepărtarea învățământului românesc de la performanțele de odinioară. Cu toate acestea există dascăli care fac diferența, care obțin rezultate și reușesc să provoace în mințile copiilor curiozitatea și dorința de performanță. Entuziasmul lor în abordarea acestei meserii poate fi șansa copiilor de a ajunge adulți excepționali, șansa unei țări de a avea elite și în viitor. Despre acești oameni se vorbește prea puțin și este momentul să fie scoși la lumină.