Ciprian Marica iubește România și se mândrește cu originile sale. Aceste sentimente l-au impulsionat întotdeauna să fie primul în tot ce își propune, să ne reprezinte cu demnitate în toată lumea. Fiecare victorie la meciurile desfășurate în România sau peste hotare este obținută și pentru „echipa” de acasă, pentru fanii care simt că în acest fel câștigă și ei. Sentimentul de apartenență este unul deosebit de puternic, convocările la echipa națională fiind pentru Ciprian o sursă de energie, un imbold pentru performanța atât de greu de atins și menținut.

Modelul lui în carieră este Gheorghe Hagi, pe care îl respectă atât ca profesionist, pentru performanțele cu totul excepționale în fotbal, cât și ca om, pentru activitatea sa la fundația care îi poartă numele. Deși nu a așteptat finalul carierei sportive pentru a-și lansa fundația, Ciprian a învățat de la cei mai buni și a decis că nu este niciodată prea devreme să te implici, să oferi, să împarți din resursele tale cu cei care au nevoie.

Ciprian a fost susținut de familie în primii pași către o carieră în lumea sportului. Pentru susținerea performanței au contat educația formală, din școală, cei șapte ani de acasă, munca, determinarea, dar și resursele financiare. Astfel, a înțeles că talentul și munca trebuie recunoscute de timpuriu și susținute financiar.

„Sportivii de performanță sunt adesea oameni care își iubesc țara. În România sensul cuvântului patriotism a fost denaturat, golit chiar de sens. Eu cred însă în el. Și cred că se manifestă în primul rând prin ceea ce faci pentru țara ta. Avem o identitate națională excepțional de frumoasă. Avem o țară plină de spirit, de talent, de copii înzestrați. Trebuie să ne privim obiectiv și să ne evaluăm corect, fără exagerări. Mulți oameni spun trăim în România, dar uită că România sunt ei și că această țară se ridică sau cade prin oamenii care o locuiesc. Vreau să fim o nație, nu un popor. Suntem o țară, nu un teritoriu. De aceea voi investi resursele mele în tinerii care fac performanță. Cred în puterea exemplului. Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să începem cu noi!”

Prin urmare, Ciprian își propune ca prin fiecare tânăr încurajat, fiecare dascăl sprijinit, să contribuie la evoluția României și să mai adauge o piatră la fundația construcției mult visată: prima școală vocațională privată. O școală care să facă tinerii să își dorească să studieze în România, să se autodepășească, devenind atât de buni încât rezultatele lor să fie apreciate la nivel mondial iar Fundația Ciprian Marica să ofere o infinitate de burse!