Învăţământul românesc a fost şi este un subiect intens de dezbatere. Un sistem aflat mereu în reorganizare și axat pe studiul teoretic, a dus la o generaţie de tineri debusolaţi, care nu-şi găsesc locul într-o piaţă a muncii tot mai competitivă, cu cerinţe şi nevoi precise.

Pe de-o parte sistemul nostru creează elite, an după an elevii români se întorc cu medalii de la competiţiile internaţionale, pe de altă parte un număr tot mai mare de liceeni se pierd pe drum, neputând promova examenul de Bacalaureat.
Tinerii întâmpină probleme serioase în găsirea unui loc de muncă, în timp ce, în mod paradoxal, angajatorii au în permanenţă posturi libere pentru care nu reuşesc să găsească personal calificat.

Ciprian Marica a înţeles cerinţele şi nevoile actuale şi şi-a dorit ca prin fundaţia sa, să ofere ajutor ca un număr cât mai mare de copii să-şi găsească vocaţia şi să facă performanţă în domeniul ales: “Sunt de părere că fiecare copil este special şi are un potenţial infinit. Ţine de noi să-i îndrumăm şi să-i ajutăm să-şi descopere vocaţia. Doar găsindu-ţi menirea şi făcănd ceea ce-ţi place poţi excela.

“Laborator Vocaţional” este cel mai recent proiect educativ al Fundaţiei Ciprian Marica.

Proiectul pilot oferă şansa unui număr de 900 de copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, elevi în cadrul Şcolii Gimnaziale nr.1 Buftea, să urmeze pe parcursul unui an cursuri gratuite de actorie, scriere creativă, vorbit în public, design de obiect şi de interior, matematică, informatică, desen şi pictură.

În funcţie de nevoile copiilor, Fundaţia Ciprian Marica va extinde proiectul şi în alte şcoli, urmând să diversifice materiile predate.