Deși îi place să se recomande ca îndrumător al tinerilor și profesor de matematică, Florian Colceag este doctor în economie, specialist în modelare matematică, preşedinte al Institutului Român pentru Studii şi Cercetări Avansate Gifted Education, dar și membru al Clubului de la Roma.

Profesorul Florian Colceag este considerat părinte spiritual de foarte mulți tineri supradotați pe care îi testează, îi sprijină și îi promovează de la începutul anilor ‘90. Dorința sa cea mai mare este ca tinerii supradotați care obțin diplome prin muncă asiduă la competiții din toată lumea și de la universități prestigioase să poată reveni în țară unde să își construiască cariera în domeniul ales.

Florian Colceag se implică în permanență în procesul de schimbare a mentalităţilor din sistemul educaţional românesc actual. Reușește să valorifice potenţialul copiilor şi abilităţile acestora, să dezvolte talente şi sensibilităţi native. Elevii pe care „antrenorul de genii” îi pregătește și călăuzește pentru olimpiadele naționale și internaționale de matematică obțin anual numeroase medalii de aur.