Ciprian Marica, fostul căpitan al echipei naționale de fotbal și fondatorul Fundației Ciprian Marica, s-a alăturat ca ambasador celei de a treia ediții a campaniei „Clubul Prieteniei”, derulată de către Cartoon Network împreună cu Asociația Telefonul Copilului. Proiectul își propune să acorde sprijin copiilor și tinerilor afectați de bullying.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil sau duşmănos, de excludere şi de luare în derâdere a cuiva, de umilire. El se manifestă printr-un comportament agresiv, repetat în timp, cu intenţia de a răni. Cuvântul ‚‚bullying’’ nu are o traducere exactă, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare.

Pe fondul creșterii numărului de cazuri raportate, susținătorii campaniei pledează pentru marcarea formală la nivel național a unei zile anti-bully, care să extindă implicarea la nivelul autorităților, al sistemului de învățământ și al altor entități (ONG-uri, corpul psihologilor, media).

Potrivit statisticilor înregistrate de către Asociația Telefonul Copilului, cele mai numeroase cazuri de abuzuri de tip bullying sunt cele verbale (43%), îndreptate asupra baieților (51%) de 9-12 ani (34%) și se petrec la școală (82%). 15% dintre cei care cer consiliere sunt părinți și adulți.

Ciprian Marica, un susținător al tinerei generații datorită proiectelor implementate prin fundația sa, este protagonistul celui mai nou spot al campaniei, preluând mesajul „Fii prietenos, nu răutăcios”, adresat în egală măsură celor care sunt actorii agresiunilor, celor care sunt simpli observatori și celor afectați de bullying. Ciprian îi încurajează pe cei care au nevoie de sprijin specializat să sune la 116 111 sau să găsească sfaturi pe www.cartoonnetwork.ro/clubulprieteniei.

“M-am alăturat campaniei pentru că lecțiile învățate de-a lungul carierei mele sportive pot fi de folos acum tuturor celor afectați de bullying. Este foarte important să-i respectați pe ceilalți, chiar dacă sunt competitori și chiar dacă sunt diferiți. Fotbalul este un sport de echipă și doar împreună cu colegii mei am obținut rezultate. Așa și voi, în viață, trebuie să învățați să vă sprijiniți pe coechipieri și prieteni, iar la rândul vostru să îi susțineți pentru a fi puternici împreună. Încercați să vă înțelegeți frustrările și să nu le revărsați asupra celorlalți. Și de fiecare dată când ați căzut, să vă ridicați și să mergeți înainte. Agresiunea este inacceptabilă, iar prin tăcere nu faceți decât să fiți de partea agresorului. Cereți sprijin și fiți prietenosi, nu răutăcioși.”